Selecteer pagina

WordPress onderhoud voor beginners: 7 tips

WordPress onderhoud voor beginners: 7 tips
Advertentie

Een van de mooiste dingen van WordPress is, dat het eenvoudig is om een website op te zetten. Het is dan gemakkelijk om het regulier onderhoud over het hoofd te zien.

Helaas: het onderhoud van je website gaat niet vanzelf. Je moet hier een beetje pro-actief in zijn. Probeer onderstaande stappen regelmatig op je website uit te voeren. Als je dit eens per week of eens per 14 dagen doet, dan kost het je maar een minuut of 10 per keer.

Doe je het niet, dan loop je serieus het risico dat je website wordt gehackt, langzaam wordt of zelfs zijn goede positie in Google verliest.

Voorkom dit met de volgende 7 stappen:

1. Maak Backups van je website

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen:

Maak. Backups.

Echt!

Mocht er iets misgaan, dan ben je dankzij de backup weer snel online. Dit hoeft overigens niet alleen een technische oorzaak te hebben. Ook als je per ongeluk een belangrijke pagina weghaalt, kunnen je de backup terugzetten en ben je weer snel aan de slag.

UpdraftPlus is mijn favoriet voor Backups. En niet alleen van mij: UpdraftPlus is op dit moment op ruim 900.000 websites geïnstalleerd.

Je kunt UpdraftPlus volledig naar je hand zetten. Ook zonder diepgaande kennis van WordPress kun je UpdraftPlus snel instellen. Je kunt backups automatisch uit laten voeren. Je kunt zelfs backups automatisch naar je Dropbox sturen. En als er iets misgaat kun je snel en eenvoudig een backup terugzetten.

updraftplus

2. Update je WordPress Installatie

Als het goed is controleert jouw WordPress website regelmatig of er een nieuwe versie van WordPress is. Als je dat heb uitgezet (waarom zou je dan doen?), controleer dan zelf regelmatig op updates.

Bij meer dan de helft van de hacks van WordPress websites wordt gebruik gemaakt van een lek in een oude versie van WordPress. Zorg er dus voor dat jouw website de laatste versie draait.

Maak apart een backup van je website voordat je een WordPress update draait. Mocht er iets niet meer werken in de laatste versie, dan kun je in elk geval snel terug naar de vorige versie. Je kunt vervolgens uitzoeken wat het probleem veroorzaakt, zonder dat je website uit de lucht is.

3. Update je WordPress Plugins en verwijder plugins die geen updates meer krijgen

Met zoveel beschikbare plugins kan het verleidelijk zijn om er een heel aantal te installeren en er niet meer naar om te kijken. Weet alleen wel dat het potentieel gevaarlijk is om ongebruikte niet te verwijderen, vooral als het plugins zijn die al lang geen update meer hebben gekregen. Zulke plugins kunnen een ingang zijn voor hackers.

Ook kan het zijn dat plugins die geen updates meer krijgen niet meer geschikt zijn voor de meest recente versie van WordPress.

Als je een plugin niet meer gebruikt, verwijder deze dan. Alleen deactiveren is niet voldoende, tenzij je zeker weet dat je de plugin binnenkort weer gaat gebruiken.

Als een plugin al lang niet meer is bijgewerkt, overweeg dan eens om een andere plugin te zoeken die dezelfde functionaliteiten biedt, maar de wel wordt bijgewerkt. Je kan zien wanneer een plugin voor het laatst een update heeft gekregen, door op de link ‘Details bekijken’ te klikken.

 

plugin-details-bekijken

 

4. Controleer je links

Links die niet meer werken (broken linkes) hebben een negatief effect op je Google Ranking. Bovendien zijn de slecht voor de gebruikerservaring van je website. Maar als je website groeit en je wel eens dingen aanpast, gebeurt het wel eens dat er ergens een link doodloopt.

Je kunt heel makkelijk checken of er broken links op je website staan met een website als Broken Link Check of Dead Link Checker. Vul je URL in en je krijgt een rapport waarmee je de broken links snel op kunt lossen.

 

 

5. Schoon je database op

In de loop van de tijd kan je WordPress database wat log worden, door reacties die je hebt aangemerkt als SPAM, revisies van pagina’s en andere onnodige data. Om je database ‘lean and mean’ te houden, moet je met enige regelmaat de database ‘optimaliseren’. Een goede plugin hiervoor is WP-Optimize.

Ik vind het persoonlijk fijn om bij zo’n optimalisatie niet alle data weg te gooien. Ik maak nogal eens gebruik van de revisies van de pagina’s. Je kunt in WP-Optimize instellen vanaf welk moment hij data mag verwijderen. Bij mij is dat ingesteld op 4 weken.

 

wp-optimize-4-weeks

 

Je hoeft je database niet iedere week te optimaliseren. Een keer in de twee maanden is doorgaans voldoende.

 

6. Update oude content

Hoe goed je inhoud ook is, in de loop van de tijd zal er echt wel iets out of date raken. Een naam van software, een screenshot, een link. Als je de inhoud van je website zo nu en dan controleert en bijwerkt, blijft je website niet alleen up-to-date, maar kan het ook je SEO een flinke boost geven. Google ziet dat je actief bezig bent met je website en waardeert dat.

Bestudeer je bezoekersaantallen om oudere berichten te vinden die nog steeds goede bezoekersaantallen hebben. Breng deze artikelen up-to-date, maar wijzig niets aan de url. Als je wilt kun je de publicatiedatum aanpassen.

 

7. Controleer je reacties

Ik neem aan dat je een Spam-filter gebruikt voor je reacties. Zo niet: Akismet is een goede! Maar hoe goed je Spam-filter ook is, het gaat een keer voorkomen dat er één tussen de mazen van het net schiet, of dat andere reacties onterecht als Spam worden aangemerkt. Probeer dan ook dagelijks even langs je reactie te lopen, zodat je zeker weet dat het in orde is.

Daarnaast is het ook een goed idee om te reageren op iedere reactie. Niet alleen is het goed voor je Google positie, ook je bezoekers (en misschien wel potentiële klanten) zullen het waarderen als je actief bent.

 

 

Tot slot

Regelmatig onderhoud aan je website kost niet veel tijd, maar kan potentieel veel problemen voorkomen. Mocht je geen tijd voor hebben voor het onderhoud aan je website, of wil je liever dat iemand met een technische achtergrond je deze zorg uit handen neemt, dan zijn er verschillende bedrijven die je een WordPress Onderhoudsservice beiden. Kijk bijvoorbeeld eens bij mijn WordPress Onderhoudsservice.

Ben jij wel eens tegen problemen aangelopen bij het onderhoud van je website? Of heb je een voorbeeld van hoe je juist problemen hebt voorkomen? Ik ben heel benieuwd naar je verhaal. Je kunt hieronder je reactie achterlaten!

Over de schrijver

Rick Heijster

Ik ben de vaste schrijver van Goed Bezig met WordPress en de eigenaar van RAM ICT Services en WordPress Super Service.  Ik heb jarenlange ervaring met WordPress. Heb je een vraag of WordPress-probleem? Neem dan zeker even contact met me op. Ik kan je ongetwijfeld helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *