Selecteer pagina

WordPress.com vs WordPress.org: Verschillen en voor- en nadelen

WordPress.com vs WordPress.org: Verschillen en voor- en nadelen
Advertentie

WordPress.org of WordPress.com? Als je net begint met WordPress, is het niet vreemd dat je je deze vraag stelt. Veel WordPress-beginners vragen zich af wat het verschil is. In deze blog bekijken we de verschillen tussen deze twee ‘versies’ van WordPress. Want er zijn inderdaad grote verschillen!

WordPress.org

WordPress is een gratis en open source softwarepakket, waarmee je een complete en volwaardige website kunt opzetten. Je kunt de website volledig beheren vanuit je browser en je hebt geen specifieke kennis van HTML, CSS of PHP nodig.

Je kunt WordPress downloaden op WordPress.org. Daarna moet je WordPress installeren op je webserver om ermee te kunnen werken. Daarvoor heb je een Hosting provider nodig. De kosten hiervoor beginnen op een paar euro per maand. Vele hosts bieden trouwens ook eenvoudige tools aan waarmee je in één click WordPress kunt installeren.

Ik heb ook een artikel geschreven over hosting: Hoe kies je de juiste WordPress Webhosting

Zodra WordPress is geïnstalleerd, heb je volledige controle over je website. Je kunt de thema’s uitzoeken die je wilt en je kunt alle plugins installeren die je interessant vindt. Je wordt daarbij niet beperkt tot een vooraf gemaakte selectie. Je kunt zelfs de volledige onderliggende programmatuur van WordPress aanpassen om zo maatwerkoplossingen te realiseren, mocht dat nodig zijn.

WordPress.com

Vergelijking van abonnementen van WordPress.comWordPress.com is een commerciële website waar je gratis een website kunt starten die draait op WordPress. Je hoeft je hier dus geen zorgen te maken over hosting en de installatie van WordPress: dat wordt door WordPress.com voor je geregeld. Ook de updates en het onderhoud aan je website wordt voor je gedaan.

Kortom: je hoeft je alleen aan te melden en je website te ontwerpen.

Je website bij WordPress.com zal altijd gratis blijven, maar als je meer opties wilt, kun je kiezen voor een abonnement. Een overzicht van de abonnementen bij WordPress vind je in de afbeelding hiernaast. Als je erop klikt, krijg je een grotere versie.

Je hebt geen volledige controle over je website, zoals je die bij een zelf gehoste versie van WordPress wel hebt. Er zijn een aantal geselecteerde thema’s waar je uit kunt kiezen. Daarnaast kun je zogenaamde Premium-thema’s kiezen. De prijzen hiervoor variëren van € 50,- tot € 175,-. Deze premium thema’s zijn gratis wanneer je het business-abonnement afneemt (€ 24,92 p/maand)

Er zijn een aantal geselecteerde plugins geïnstalleerd. Voor een aantal plugins met geavanceerde functies kun je een abonnement afsluiten. Denk hierbij aan mogelijkheden om video’s te tonen en instellingen die je kunt doen om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines.

Vergelijking – Welke moet je kiezen?

WordPress.com:

 • Eenvoudige installatie
 • Webhosting inbegrepen
 • Automatische upgrades
 • Voorgeselecteerde plugins
 • Gratis aan de slag
 • Geen volledige controle over je website
 • Betaald abonnement noodzakelijk voor eigen domeinnaam en geavanceerde opties
 • Bij een gratis abonnement staan er advertenties op je website
 • Geen mogelijkheid om eigen advertenties te tonen, mocht je dat willen

WordPress.org:

 • Volledige controle over je eigen website
 • Mogelijkheid om alle beschikbare thema’s te installeren
 • Mogelijkheid om alle beschikbare plugins te installeren
 • Zelf de code van je website aanpassen
 • FTP toegang tot je website
 • Je moet zelf de webhosting regelen
 • Je moet zelf de installatie uitvoeren
 • Je moet zelf het onderhoud aan de WordPress installatie uitvoeren

Als je eenvoudige blog of website wilt, heb je op WordPress.com gratis en (letterlijk) in een minuut een draaiende website en hoef je je geen zorgen te maken over de webhosting.

Als je echter, nu of in de toekomst, wat meer wilt doen met je website en als je graag zelf de volledige controle houdt, kun je beter kiezen voor een zelfgehoste versie van WordPress. De kosten voor de hosting wegen niet op tegen de kosten voor een abonnement bij WordPress.com.

 

Over de schrijver

Rick Heijster

Ik ben de vaste schrijver van Goed Bezig met WordPress en de eigenaar van RAM ICT Services en WordPress Super Service.  Ik heb jarenlange ervaring met WordPress. Heb je een vraag of WordPress-probleem? Neem dan zeker even contact met me op. Ik kan je ongetwijfeld helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *