Select Page

WordPress 4.9 is beschikbaar! Meteen updaten?

WordPress 4.9 is beschikbaar! Meteen updaten?
Advertentie

 

Op 15 november om 12 uur ’s nachts is WordPress 4.9 gereleased. Wat is er nieuw en moet je meteen updaten?

Wat is er nieuw?

Versie 4.9 is een zogenaamde ‘Major Update’. We zijn gewend dat Major Updates veel nieuwe features brengen, maar deze keer zijn het er niet zo heel veel. Het lijkt een beetje een stilte voor de storm, in afwachting van WordPress 5.0, die we in het voorjaar verwachten.

De belangrijkste features zet ik voor je op een rij:

Wijzigingen in de Customizer opslaan als concept en inplannen

In de WordPress Customizer kun je veel dingen aanpassen, zoals kopafbeeldingen, achtergrondafbeeldingen, widgets en kleuren van links. Dat is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat je wijzigingen als concept kunt opslaan en zelfs wijzigingen kunt inplannen. Tot nu toe, moest je wijzigingen in de Customizer óf opslaan, óf ongedaan maken. Je kunt zelfs een link genereren waarmee je je wijzigingen kunt laten zien aan iemand anders die geen toegang tot de Customizer heeft.

Nieuwe thema’s rechtstreeks vanuit de Customizer kiezen

Je kunt vanaf deze versie rechtstreeks in de Customizer een nieuwe thema uitkiezen en bekijken wat het resultaat is, nog voordat je het opslaat. Hier komt de mogelijkheid van het opslaan als concept, wat ik ik hierboven schreef, natuurlijk super goed van pas.

Nieuwe features voor Widgets

Er is een nieuwe Widget toegevoegd: de Galerij widget. Met deze widget kun je in je zijbalk een galerij van foto’s tonen. Dat kon tot nu toe ook, maar dan moest je een plugin installeren.

Verder kun je nu ook afbeeldingen en dergelijke toevoegen als je de Tekst-widget gebruikt en is ook ondersteuning voor shortcodes toegevoegd.

Betere ondersteuning voor het schrijven van code

Deze nieuwe feature is vooral héél interessant als je wel eens rechtstreeks de CSS, HTML of PHP van WordPress bewerkt. Vanaf WordPress 4.9 is er namelijk een veel betere bewerker. Door het gebruik van kleuren is de code veel beter leesbaar en de bewerker geeft zelfs suggesties.

Als je nooit met de bewerker bezig bent, zul je hier niets van merken, maar anders is dit echt een super-verbetering.

Onder de motorkap

Achter de schermen worden er een aantal verbeteringen doorgevoerd op het gebied van het switchen van thema’s, wordt ongebruikte code verwijderd en wordt de zoekfunctie verbeterd.

Moet je meteen updaten?

updraftplusOm maar meteen te beginnen met het antwoord: Ja, het is interessant om snel te updaten.

Mocht je graag aan de veilige kant willen gaan zitten, dan kun je er ook voor kiezen om een paar dagen te wachten, zodat alle ontwikkelaars van plugins er voor gezorgd hebben dat alles weer prettig met elkaar samenwerkt. Deze update bevat vooral nieuwe features en geen kritische beveiligingsupdates.

Welke optie je ook kiest: update wel met beleid. WordPress doet er veel aan om te voorkomen dat sites niet meer werken na een update (zogenaamde Backwards Compatability), maar omdat er zoveel is gewijzigd kan het toch zijn dat je website onverwacht gedrag vertoont na een update.

Maak daarom een backup van je gehele website voordat je de update uitvoert. Goede plugins voor backups, waaronder mijn favoriet UpdraftPlus, bieden mogelijkheden om eenvoudig en snel een backup terug te zetten als de update misgaat.

Een andere optie: besteed de beveiliging en onderhoud van je website uit

Heb je nou helemaal geen tijd om het onderhoud van je website uit te voeren? En heb je bovendien ook geen zin in al dat gedoe?

Voor nog geen € 0,68 per dag kun je dit ook uitbesteden aan een dienst als WordPress Super Service. Dan wordt alles voor je geregeld:

 • de updates worden uitgevoerd,
 • er wordt gezorgd voor goede backups,
 • je website wordt regelmatig geoptimaliseerd,
 • er wordt 24 uur per dag gecontroleerd of je website netjes online is,
 • regelmatig wordt je website gescand op malware, virussen en kwetsbaarheden.

Maandelijks krijg je hier een rapport van, zodat je weet wat er op je website is gebeurd.

Kortom: nooit meer WordPress Stress!

 

 

Over de schrijver

Rick Heijster

Ik ben de vaste schrijver van Goed Bezig met WordPress en de eigenaar van RAM ICT Services en WordPress Super Service. Ik heb jarenlange ervaring met WordPress. Heb je een vraag of WordPress-probleem? Neem dan zeker even contact met me op. Ik kan je ongetwijfeld helpen!

2 reacties

  • Rick Heijster

   Bedankt voor de link naar het artikel. Het is alleen wel behoorlijk technisch en niet voor iedereen weg gelegd.

   Maar eh.. heb je het hele advies gevolgd wat ik je in het artikel geef? Met andere woorden: had je voordat je de update uitvoerde een goede backup gemaakt?

   Als de update misgaat, zoals blijkbaar bij jou (balen!), dan ben je met een goede backup letterlijk binnen een paar minuten weer terug in de lucht, met de vorige versie. Daarna kun je gaan zoeken naar de oorzaak van de problemen.

   Antwoord

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *