Selecteer pagina

WordPress 4.7 is beschikbaar! Meteen updaten?

WordPress 4.7 is beschikbaar! Meteen updaten?
Advertentie

Het is vandaag 7 december 2017 en we hebben een verlaat Sinterklaascadeau gekregen: de Winterupdate van WordPress. We zijn bij versie 4.7 “Vaughan” aanbeland.

Wat is er nieuw en moet je meteen updaten?

Wat is er nieuw?

Versie 4.7 is een zogenaamde ‘Major Update’ en bevat veel nieuwe mogelijkheden.

Twenty Seventeen

 

4-7-twenty-seventeen

Een nieuw jaar komt eraan, dus ook een nieuw standaard thema: Twenty Seventeen.

Dit nieuwe thema is gericht op websites voor bedrijven. Je kunt de voorpagina eenvoudig opdelen in secties waarbij je afbeeldingen een prominente rol opeisen.

Twenty Seventeen is niet alleen geschikt voor websites voor bedrijven. Ook ‘gewone’ blogs zien er weer fris en heel scherp uit.

Video Header

Ook nieuw in 4.7: ondersteuning voor video headers. Veel themes hadden al video headers, maar nu is het nog eenvoudiger voor ontwikkelaars om video headers toe te voegen aan themes. En voor gebruikers om rechtstreeks in de customizer de instellingen te wijzigen. Je kunt MP4 video’s uploaden of linken naar Youtube.

Eenvoudiger opzetten van je website

Misschien heb je het al eens meegemaakt: je hebt een mooi thema gevonden, maar na installatie lijkt het niet in de verste verte op de demo-website die je zag toen je koos voor het thema. Je moet nog allerlei instellingen doen, voordat je bent aanbeland bij de website waar je naar op zoek was.

WordPress biedt ontwikkelaars vanaf versie 4.7 de mogelijkheid om deze instellingen en content mee te geven, zodat je sneller aan de slag kunt met je nieuwe thema.

Eigen CSS

4-7-extra-cssSoms is het nodig om het uiterlijk van je website aan te passen via CSS-code. Voorheen kon je dat doen door een plugin als Custom CSS te downloaden. Vanaf nu kan het rechtstreeks in de Customizer.

PDF Preview

WordPress 4.7 maakt automatisch preview-afbeeldingen voor je PDF-bestanden. Zo zie je snel in je media-overzicht wat voor bestand het is.

Taal instellen per gebruiker

De taal van het dashboard was altijd een instelling voor de gehele website. Vanaf nu kun je per gebruiker de taal instellen.

Tweaks aan de editor

4-7-editorDe interface van de editor is lichtjes aangepast. De belangrijkste zaken zijn verhuisd naar prominentere plaatsen. Een kleine aanpassing, maar met een flinke impact.

Onder de motorkap

Voor ontwikkelaars en gevorderde gebruikers biedt WordPress 4.7 nog veel meer: Post Type Templates, Rest API Endpoints, nieuwe hooks, en zo nog wat zaken.

Moet je meteen updaten?

updraftplusOm maar meteen te beginnen met het antwoord: Ja, het is zeker interessant om zo snel mogelijk te updaten.

Maar doe het wel met beleid. WordPress doet er veel aan om te voorkomen dat sites niet meer werken na een update (zogenaamde Backwards Compatability), maar omdat er zoveel is gewijzigd kan het toch zijn dat je website onverwacht gedrag vertoont na een update.

Maak daarom een backup van je gehele website voordat je de update uitvoert. Goede plugins voor backups, waaronder mijn favoriet UpdraftPlus, bieden mogelijkheden om eenvoudig en snel een backup terug te zetten als de update misgaat.

Tot slot

Wil je liever geen omkijken hebben naar het onderhoud van je website, dan sta ik uiteraard voor je klaar. Kijk eens bij mijn WordPress Onderhoud Service, op mijn pagina over Strippenkaarten, of neem even contact met me op.

RAM ICT Services

Deze blog is voor het eerst verschenen op de website van mijn bedrijf, RAM ICT Services

 

Over de schrijver

Rick Heijster

Ik ben de vaste schrijver van Goed Bezig met WordPress en de eigenaar van RAM ICT Services en WordPress Super Service.  Ik heb jarenlange ervaring met WordPress. Heb je een vraag of WordPress-probleem? Neem dan zeker even contact met me op. Ik kan je ongetwijfeld helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *