Selecteer pagina

Wat is SSL en waarom is het belangrijk?

Wat is SSL en waarom is het belangrijk?
Advertentie

Iedere dag versturen we onze persoonlijke informatie naar verschillende websites. Bijvoorbeeld als we een aankoop doen of als we simpelweg ergens inloggen. Om ervoor te zorgen dat deze gevoelige gegevens veilig worden verstuurd, moet er een beveiligde verbinding worden opgezet. En daar is SSL en HTTPS voor.

Waar vroeger alleen webshops en financiële instellingen SSL gebruikte, wordt dat meer en meer gemeengoed. Sterker, in 2017 zal Chrome, de browser van Google, zelfs een waarschuwing geven als een website geen gebruik maakt van SSL.

In deze blog leg ik uit wat SSL is. In mijn blog Een SSL-certificaat aan je WordPress website toevoegen leg ik uit hoe je dit kan doen.

Wat is SSL?

SSL is een afkorting voor Secure Sockets Layers. Dit is de huidige standard voor het beveiligd uitwisselen van informatie tussen een website en een browser. Ik zal hier niet ingaan op de technische details van hoe SSL werkt, maar de basis is dat SSL een manier is voor een website en een browser om een zogenaamde ‘vertrouwde verbinding’met elkaar op te zetten. Nadat dat is gebeurd, zal alle informatie versleuteld worden verstuurd en kan alleen de rechtmatige ontvanger het ontcijferen.

Deze methode van beveiliging gaat ervan uit dat alle gegevens die over het internet worden verstuurd kunnen, en uiteindelijk zullen worden onderschept door hackers of een overheidsorganisatie. Door de gegevens te versleutelen, zorgen we ervoor dat de gegevens alleen ontcijferd kunnen worden door degene voor wie de gegevens zijn bedoeld.

Hoe zie je of een website SSL gebruikt?

SSL op de website van PaypalAls een website SSL gebruikt, begint het adres met https in plaats van http. Daarnaast zie je een groen slotje. Als een website een uitgebreid SSL-certificaat heeft gekocht, zie je ook de bedrijfsnaam.

Als je op het slotje klikt, zie je de details van het certificaat.

Als je geen slotje ziet, gebruik je een onbeveiligde verbinding en kunnen je gegevens afgeluisterd worden.

Waarom is het een goed idee om SSL te gebruiken voor je website?

Er zijn een aantal redenen om ook voor jouw website over te stappen op een beveiligde verbinding.

1. Zorg ervoor dat de gegevens van jouw bezoekers niet worden onderschept

De primaire reden ligt voor de hand: met een beveiligde verbinding worden de gegevens van je bezoekers veilig verstuurd. Creditcardgegevens, logingegevens, adresgegevens. Allemaal zaken waarvan we niet willen dat ze in de verkeerde handen vallen. Als je een webshop hebt, kunt je absoluut niet om SSL heen. Sterker, veel providers van betalingsdiensten eisen dat je website gebruik maakt van SSL.

2. Je website, en daarmee je merk, ziet er betrouwbaarder uit

Browsers geven heel duidelijk aan dat een website gebruikt maakt van SSL. Je bezoeker ziet dit natuurlijk ook en zullen je website en je merk, bewust en onbewust, betrouwbaarder vinden.

3. Google waardeert websites met een SSL-verbinding

Zelfs als je klanten geen gegevens versturen via je website, is het een goed idee om SSL te overwegen. Het feit of een website SSL gebruikt of niet, weegt namelijk mee voor je Google Ranking. Google geeft zelf aan dat andere dingen, zoals goede content, uiteraard veel belangrijker zijn. Google heeft wel gezegd dat het effect groter kan worden om ‘website eigenaars aan te moedigen om over te schakelen naar HTTPS, om de veiligheid van internet te vergroten’.

4. Binnenkort zal Google Chrome waarschuwen voor onbeveiligde verbindingen

SSL waarschuwing in Google ChromeIn 2017 zullen gebruikers van Google Chrome een melding te zien krijgen wanneer ze een website bezoeken die geen gebruik maakt van SSL, maar waar bezoekers wel creditcardgegevens of inloggegevens achter kunnen laten. En na een paar maanden zullen bezoekers zelfs een rode waarschuwing te zien krijgen.

Google wil op deze manier voor elkaar krijgen dat alle websites binnenkort SSL gebruiken.

Redenen om geen SSL te gebruiken

Als er zoveel voordelen zijn, waarom gebruikt dan niet iedere website SSL? Zijn er nadelen?

Kosten vormen een duidelijk nadeel. Een SSL-certificaat kost vaak geld. De kosten worden wel steeds lager. Tegenwoordig zijn er zelfs diensten als Let’s Encrypt, waar je een gratis SSL-certificaat voor je website kunt krijgen.

Snelheid is een ander nadeel van SSL. Gegevens moeten versleuteld worden en dat kost meer tijd. Het verschil is eigenlijk alleen maar merkbaar met website met heel veel bezoekers, en zelfs dan zijn daar goede oplossingen voor.

Sommige oude browsers kunnen niet omgaan met de huidige SSL-certificaten. Dit zijn vooral browsers op oude mobiele telefoons. Uiteraard wordt het aantal gebruikers van deze oude browsers steeds lager. Mocht je zelf overigens zo’n oude browser gebruiken, stap dan zelf over op een moderne browser, zoals Chrome voor Android, ook voor je eigen online veiligheid.

Tot slot

Al met al wegen de voordelen veruit zwaarder dan de nadelen. Overweeg daarom serieus om op korte termijn over te stappen op SSL. In mijn blog Een SSL-certificaat aan je WordPress website toevoegen leg ik uit hoe je dit kan doen.

Ben jij met jouw website al overgestapt op SSL? Wat is jouw ervaring daarmee? Ik hoor het graag hieronder, in de reacties.

 

Over de schrijver

Rick Heijster

Ik ben de vaste schrijver van Goed Bezig met WordPress en de eigenaar van RAM ICT Services en WordPress Super Service.  Ik heb jarenlange ervaring met WordPress. Heb je een vraag of WordPress-probleem? Neem dan zeker even contact met me op. Ik kan je ongetwijfeld helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *