Selecteer pagina

Het verschil tussen gratis en betaalde WordPress themes

Het verschil tussen gratis en betaalde WordPress themes
Advertentie

Het uiterlijk van je WordPress website wordt grotendeels bepaald door je thema, of, in het Engels, theme. Dat zal voor de meeste WordPressers geen verrassing zijn. Je kunt themes opdelen in twee groepen: betaalde themes en gratis themes.

In dit artikel laat ik je de voor- en nadelen zien van zowel gratis themes als betaalde themes.

Gratis Themes

Eerst en vooral: als we het hebben over gratis themes, dan hebben we het over themes uit de WordPress Themes directory.

Ik raad je met klem af om gratis themes te gebruiken die van een andere bron komen dan de WordPress Theme directory, behalve als je écht voor 100% zeker weet dat de bron legitiem is. Deze bronnen zijn namelijk vaak onbetrouwbaar.

Voordelen van gratis themes

Het is gratis

Oké, laten we eerst maar eens even deze open deur intrappen: het grootste voordeel van gratis themes, is dat ze gratis zijn.

Aan de andere kant: veel mensen worden voorzichtig als iets gratis is. En vaak is dat terecht. Waarom zou iemand jou gratis een volwaardige WordPress theme geven, wanneer anderen geld verdienen met het verkopen van betaalde themes? Wat is het addertje onder het gras?

Hoge kwaliteit

Je zou kunnen denken dat gratis themes kwalitatief ondermaats zijn. Ik kan je vertellen dat dat absoluut niet het geval is. Integendeel: themes uit de WordPress Themes directory zijn van erg goede kwaliteit, omdat ze gekeurd worden.

Wanneer je als ontwikkelaar een theme wilt toevoegen aan de WordPress Theme directory, dan wordt je theme beoordeeld door een team van reviewers. Zij bekijken de theme tot in detail. De theme moet aan veel eisen voldoen, voordat deze wordt toegelaten in de WordPress Theme directory. Om je een beeld te geven: hier vind je de lijst van eisen en de lijst van aanvullende aanbevelingen.

De gratis themes worden onder andere gecontroleerd of ze goed geprogrammeerd zijn, of ze volgens de standaarden zijn opgebouwd, of ze veilig zijn en of er geen verborgen, kwaadaardige extra’s zijn toegevoegd.

Kortom: de themes in de WordPress Theme directory zijn van zeer hoge kwaliteit.

Maar waarom is het dan gratis?

Als het proces rondom het bouwen en toevoegen van een thema aan de WordPress Theme directory zo veeleisend is, waarom zouden ontwikkelaars dan gratis themes ontwikkelen? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

 • Sommige themes hebben een gratis versie en een betaalde versie. De gratis versie is een volwaardige theme, maar wanneer je bijvoorbeeld de mogelijkheid wilt om ook een webshop toe te voegen, of om advertenties te tonen, dan moet je de betaalde versie kopen.
 • Sommige ontwikkelaars bouwen met hun gratis theme een goed naam op en verdienen geld met verzoeken van gebruikers om hun gratis theme aan te passen aan hun specifieke wensen.
 • En sommige ontwikkelaars doen het simpelweg omdat ze zichzelf willen verbeteren.

Nadelen van gratis themes

Beperkte ondersteuning

Ontwikkelaars van gratis themes bieden vaak ondersteuning via de WordPress forums, maar ze zijn niet verplicht om ondersteuning te geven. Ook kan het zijn dat de reactietijd langer is dan bij ontwikkelaars die betaalde themes verkopen.

Soms zullen ze je verwijzen naar de mogelijkheden om te betalen voor support. Wees dan vooral niet beledigd: ook ontwikkelaars van gratis themes moeten zorgen voor brood op de plank.

Ook krijg je geen garantie bij gratis themes. Als er iets misgaat, zul je het zelf moeten (laten) oplossen.

Soms beperkte functionaliteit

Gratis themes hebben vaak niet de uitgebreide functionaliteiten die betaalde themes hebben. Denk daarbij aan een uitgebreide keuze in buttons, verschillende layout-mogelijkheden, etc. En soms is er een ‘premium versie’ van de gratis theme beschikbaar voor websites die een webshop willen opzetten of die advertenties willen tonen.

Je theme wordt door veel andere websites gebruikt

Gratis themes worden veel gebruikt door andere websites. Je kunt wel een paar aanpassingen doen, maar de kans is groot dat je je theme zult terugzien op andere websites.

Betaalde Themes

Er zijn veel verschillende websites waar je betaalde, of Premium themes kunt kopen. Een theme kost doorgaans tussen de $ 50,- en $ 100,-. Er zijn platforms waar ontwikkelaars hun theme aan kunnen bieden (zgn. marketplaces), maar verschillende ontwikkelaars bieden hun themes ook zelf aan via hun eigen website.

De bekendste websites waar ontwikkelaars hun themes te koop aanbieden zijn ThemeforestMojothemes en WooThemes.

Enkele grote ontwikkelaars van themes die direct hun product aanbieden zijn Elegant Themes (o.a. Divi), StudioPress (Genesis framework) en Themify.

Voordelen van betaalde themes

Meer functionaliteiten

Het grootste voordeel van een betaalde theme is dat je meer functionaliteiten krijgt. Ook geeft de theme doorgaans meer mogelijkheden om de website aan te passen aan jouw wensen.

Er is veel concurrentie op de markt van betaalde themes, dus ontwikkelaars voegen vaak meer functionaliteiten toe om de kwaliteit van hun product verder te verhogen. Denk daarbij aan page builders, meerdere layouts voor pagina’s, uitgebreide mogelijkheden om kleuren te veranderen, veel verschillende elementen die je kunt toevoegen, etc.

Ondersteuning en updates

Als je een theme koopt, koop je ook updates en support. Soms is dit voor zolang als het product bestaat (lifetime), soms is dit voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar, en kun je daarna verlengen.

Hoe dan ook: als er iets misgaat, kun je ergens op terugvallen. Deze bedrijven weten dat hun naam staat of valt met de kwaliteit van hun support. Deze is doorgaans dan ook van goede kwaliteit.

Je website is meer uniek

Betaalde themes worden minder gebruikt van gratis themes. Bovendien kun je betaalde themes vaker veel uitgebreider aanpassen dan gratis themes. Hierdoor is de kans veel minder groot dat je het ontwerp van jouw website ergens anders terugziet.

Nadelen van betaalde themes

Behalve het feit dat een betaalde theme niet gratis is, zijn er meer nadelen waar je even goed over na moet denken.

Teveel functionaliteiten

Hierboven noem ik het een voordeel dat betaalde themes meer functionaliteiten hebben, maar net zoals met zoveel andere zaken, is teveel ook niet goed.

Omdat ontwikkelaars een zo goed en onderscheidend mogelijk product willen aanbieden, stoppen ze soms teveel functies en opties in hun theme. Je zult deze functionaliteiten nooit gebruiken, maar ze worden wel bij iedere bezoeker ingeladen, wat resulteert in een langzamere website.

Slechte code

In principe controleert niemand de themes die te koop worden aangeboden. Ze worden zeker niet zo uitgebreid gecontroleerd als themes in de WordPress Theme directory. Daar zit dus een risico. Een theme die er mooi uitziet, is niet per definitie goed geprogrammeerd.

Op de verschillende marketplaces kunnen gebruikers reviews achterlaten. Als deze overwegend negatief zijn, zoek dan zeker verder. Google ook op de naam van de theme en kijk wat anderen erover zeggen.

Tot slot

Wat moet je nu kiezen?

Als je net begint met een persoonlijke website, dan zou een gratis theme uit de WordPress Theme directory in principe voldoende kunnen zijn. Hier vind je een lijst van de 10 beste gratis Blog themes van dit moment.

Wil je een website voor je bedrijf of wil je wat extra mogelijkheden, dan raad ik je aan om een betaalde theme te nemen. Je website heeft dan vaak meer mogelijkheden en bovendien kun je dan doorgaans terugvallen op ondersteuning door de ontwikkelaar.

Over de schrijver

Rick Heijster

Ik ben de vaste schrijver van Goed Bezig met WordPress en de eigenaar van RAM ICT Services en WordPress Super Service.  Ik heb jarenlange ervaring met WordPress. Heb je een vraag of WordPress-probleem? Neem dan zeker even contact met me op. Ik kan je ongetwijfeld helpen!

3 reacties

  • Rick Heijster

   Je kunt ook zonder child theme verschillende dingen aanpassen aan je theme, bijvoorbeeld via de Custom CSS-module in je customizer en vaak ook via de intstellingen van het theme. Als je echt aanpassingen gaat doen in bestanden van je theme, doe je er goed aan om een child theme te gebruiken. Als je dat niet doet, dan is de kans groot dat je wijzigen weer worden overschreven als je theme een update krijgt.

   Antwoord
   • Irene beter bekend als @as_ever_Irene

    Ja precies! Ik ben dan meestal van het soort die stoeit met de locatie van meta tags en uitgelichte afbeeldingen. Aangezien ik vind dat de meeste theme-producenten te veel accent leggen op afbeeldingen in plaats van tekst. Maar – dat besef ik – is heel persoonlijk.

    Antwoord

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *