Selecteer pagina

Handleiding: voorkom Spam, verberg je e-mailadres

Handleiding: voorkom Spam, verberg je e-mailadres
Advertentie

Je e-mailadres, en je inbox, is persoonlijk. Dikke kans dat je daarom, net als ik, een grote hekel hebt aan Spam. Maar toch wil je dat je wel bereikbaar bent, dus zet je je e-mailadres op je website.

Verschillende bots struinen over het internet op zoek naar e-mailadressen. Deze e-mailadressen worden vervolgens verkocht aan partijen die reclame willen versturen: Spam. Als jouw e-mailadres dus op je website staat, wordt deze vroeg of laat door zo’n bot opgepikt.

Gelukkig zijn er manieren om deze bots voor de gek te houden. Op deze manier kun je je e-mailadres vermelden op je website, maar blijft deze wel veilig voor hackers.

De [at]-methode

De [at]-methode is al bijna zou oud als het internet zelf: zet niet je e-mailadres op je website, maar maak er rick [at] ram-ictservices.nl van.

Dit werkt prima om bots tegen te gaan, maar je maakt het je bezoekers wel een stuk lastiger om je te mailen. Ze moeten nu je e-mailadres zelf overtypen. Geen goed idee dus, als je het mij vraagt.

Met een plugin

Als je zoekt naar plugins om je e-mailadres te beschermen, dan komt je er verschillende tegen. Email Address Encoder bijvoorbeeld. Of Obfuscate Email. Deze plugins passen trucjes toe, zoals het vervangen van karakters uit je e-mailadres door ASCII-codes, of door in de code van je website delen toe te voegen aan je e-mailadres en deze in de browser te verbergen.

Er is alleen één probleem. Deze methodes werken niet meer. Spambots kijken daar doorheen.

Email Encoder Bundle – Protect Email Address

Email Encoder Bundle - Protect Email Address

De plugin Email Encoder Bundle – Protect Email Address doet het anders. Deze plaatst op de plek van het e-mailadres een stuk javascript, wat door je browser bij het inladen wordt omgezet in een e-mailadres. Het enige wat je hoeft te doen, is deze plugin installeren en te activeren.

Klaar. Probleem opgelost. 🙂

Wat doet deze plugin precies?

Email Address Encoder kijkt bij het opmaken van je pagina’s of hij het teken ‘@’ tegenkomt. Als hij deze tegenkomt, kijkt hij of het een e-mailadres is. Zo ja, dan zet hij het e-mail adres om in een stukje Javascript-code.

rick@ram-ictservices.nl wordt dan:

<script type="text/javascript">
(function(){var ml="%EeshaDi.lrk-foCmvF2tn4Ac03",mi="0J?50CI4:2=0J60CC@579D>0JG:7H;0FI:5@<7HD32:A7H238E90CC0CI0CIH95330J60CC@579D><97E;0CC0J1:7H;0FI:5@<7HD32:A7H238E90J?0CB50J1",o="";for(var j=0,l=mi.length;j<l;j++){o+=ml.charAt(mi.charCodeAt(j)-48);}
document.getElementById("eeb-190511").innerHTML = decodeURIComponent(o);}());
</script>
<noscript>*protected email*</noscript>

Je browser zet deze reeks karakters moeiteloos om in een e-mailadres en zal dan ook gewoon de leesbare versie tonen, maar bots lopen erop stuk.

Bonus

Met deze plugin kun je ook andere dingen verbergen voor bots. Wat dacht je van je telefoonnummer?

Heel simpel: maak er [eeb_content]+31-40-2584692[/eeb_content] van en je telefoonnummer wordt ook beschermd.

Tot slot

Bescherm je e-mailadres (en eventueel andere gegevens) en download Email Encoder Bundle – Protect Email Address.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een reactie. Ik help je graag verder.

Over de schrijver

Rick Heijster

Ik ben de vaste schrijver van Goed Bezig met WordPress en de eigenaar van RAM ICT Services en WordPress Super Service.  Ik heb jarenlange ervaring met WordPress. Heb je een vraag of WordPress-probleem? Neem dan zeker even contact met me op. Ik kan je ongetwijfeld helpen!

17 reacties

 1. Jeroen

  Wordt je site niet een stuk trager wanneer je hem op deze manier extra JavaScripts laat laden? En ik meen dat er ook browsers zijn waar mensen JavaScripts kunnen uitschakelen voor security. Dat is toch een lastige extra stap?

  Antwoord
  • Rick Heijster

   De vertraging door het uitvoeren van een dergelijk klein stukje javascript is nihil. En als je in deze tijd javascript uit hebt staan in je browser, kun je vrijwel geen website goed gebuiken. Maar de risico’s zijn ook anders. Websites worden in afgeschermde ‘sandboxes’ uitgevoerd, zonder toegang tot de rest van de computer.

   Antwoord
 2. Marijke

  Handig om te weten. En ik denk dat ik nog wat meer op je site moet rondneuzen. Moet toch eindelijk eens de stap maken naar een eigen domein. Nog genoeg te leren dus!

  Antwoord
 3. Fallon Christy

  Ik heb gelukkig nog geen last van spam. Maar het is een goede tip om vast voorbereid te zijn op de toekomst. Ik zit inderdaad niet te wachten op inbox vol met spam.

  Antwoord
 4. Sylvia

  Wat een handig artikel! Weer wat geleerd vandaag. Duidelijk beschreven!

  Antwoord
 5. Esther

  Handig! Zelf hebben we zelden last van spam in de mailbox, wel in de comments heel veel gehad.

  Antwoord
 6. Maudgeniet.nl

  Handige tips! Ik krijg heeeeel af en toe spam in mn mailbox. Wel heb ik veel spam als reacties op mn blog; daar baal ik veel meer van!

  Antwoord
 7. Evelien

  Interessante tip. Had ik nog niet over nagedacht.

  Antwoord
 8. Marcella

  Goeie tips! Ik krijg intussen best veel spam, maar ik heb jouw trucs dan niet toegepast. Maar eens doen!

  Antwoord
 9. Hilde

  Kijk, hier heb ik zeker wat aan! Al die vervelende spam over het krijgen van 100.000. volgers ben ik meer dan zat.

  Antwoord
 10. Kitty Kilian

  Ja, dat had ik eerder moeten doen, want ik ben al een tijdje spam aan het verzamelen. Stom! Mooie plugin, dank.
  En die sterrenbeoordeling onder je posts, die is ook leuk. Zelf gemaakt?

  Antwoord
  • Rick Heijster

   Dank voor het compliment! De sterren zijn onderdeel van het thema Extra. Daar kan ik geen credits voor nemen 🙂

   Antwoord
 11. Hanneke

  Hallo Rick. Bedankt dat je deze tip gedeeld heb, hier was ik naar op zoek. Ik heb de plugin geinstalleerd en geactiveerd, maar wellicht doe ik iets verkeerd ? Want als ik met firebug de betreffende email-links inspecteer, zie ik nergens een codering van de link staan.

  Antwoord
  • Rick Heijster

   Kijk eens in de bron van de pagina. Dikke kans dat de browser het daadwerkelijke e-mailadres al heeft ‘uitgerekend’ en dat in het inspectiescherm toont.

   Antwoord

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *